85 jaar Fugo

In 1937 begon de heer Fuest in Gouda een winkeltje in motorfietsonderdelen. Hij verbond de eerste twee letters van zijn achternaam met de beginletters van zijn vestigingsplaats en Fugo was een feit. Naarmate de jaren verstreken en de auto een steeds grotere rol in het verkeer ging spelen, werd het assortiment verlegd naar auto- onderdelen en garagebenodigdheden. Toen Wim Fuest in 1979 overleed, nam zijn toenmalige compagnon Jan het bedrijf over. In 2007 was het zijn beurt om het stokje door te geven, dit keer aan zijn dochters Lisette en Jolanda. Twee vrouwen aan het roer in een branche die nog steeds door mannen wordt gedomineerd, dat leverde nogal eens opgetrokken wenkbrauwen op. Niet dat Lisette en Jolanda zich daar ook maar iets aan gelegen lieten liggen: “We doen gewoon ons eigen ding; een tikkeltje eigenwijs, maar daardoor kunnen we praktisch alles leveren wat onze klanten nodig hebben.”


'Wij leveren aan alles wat rolt'


Oliebollen en stroopwafels

Fugo telt zo’n zestig medewerkers, verdeeld over twee vestigingen: een aan de Nieuwe Gouwe in Gouda en een in Maarssen. Tijdens een rondleiding door het pand in Gouda vallen we van de ene verbazing in de andere. Goed, de uitlaten, ruitenwissers en autobanden hadden we al verwacht, maar de veiligheidsschoenen en de grote pakken WC-papier komen niet meteen bovendrijven als we aan auto-onderdelen denken. Jolanda Hogenelst lacht: “We hebben geen vastomlijnde planning omtrent ons assortiment. Het is geen simpel ABC’tje, want in principe proberen we alles te regelen waar onze klanten om vragen. Je kunt Fugo zien als het magazijn van de garagebedrijven, maar onder onze klanten bevinden zich ook technische scholen, landbouwbedrijven en industriële ondernemingen. Aan alles wat rolt, kunnen wij leveren. Het is heel simpel: wat op ons pad komt, dat doen we. Dat kan dus ook zomaar een grote partij oliebollen zijn die we met Oud en Nieuw meeleveren, of dozen Goudse stroopwafels die we voor Alpe d’HuZes verkochten.”


Totaalplaatje met persoonlijk karakter

Die flexibiliteit in doen en laten is belangrijk voor Fugo, vertelt Lisette: “Nederland is een autoland dat geen eigen merken heeft en waar dus een grote verscheidenheid aan auto’s rondrijdt. Om die reden is Fugo niet verbonden met een bepaald garageconcept. We willen onafhankelijk blijven, zodat we de ruimte houden om een brede klantenkring te bedienen. Daartoe spreken we veel verschillende inkoopkanalen aan. Mensen waarderen ons vanwege dat totaalplaatje, en ook omdat we op een persoonlijke manier zakendoen. Gesprekken met ons zijn toch wat minder technisch van inhoud. Klanten voelen zich eerder geroepen om ideeën en emoties met ons te delen. Misschien omdat we al jarenlang als vrouwen actief zijn in deze branche, maar ook gewoon omdat we zijn wie we zijn: aanpakkers. Ik zeg altijd dat er tienduizend wegen naar Rome leiden, maar wij zorgen gewoon dat we er komen.”


Onder de motorkap

Jolanda: “Mensen denken ook vaak dat wij alles weten van auto’s, maar dat interesseert ons eerlijk gezegd niet zo. Ik weet precies hoe een bepaald onderdeel eruitziet en waar het op onze schappen ligt, maar laat mij geen motorkap opengooien om aan te wijzen waar het precies zit. Als klanten vragen welke auto ik zelf rijd, zeg ik altijd: een blauwe.”
“Die technische kennis is voor ons werk ook helemaal niet nodig”, voegt Lisette toe. “Wat voor onze klanten doorslaggevend is, zijn de levertijden. Pas als de auto op de brug staat, kan de garagehouder een diagnose stellen.


'Zij is gewoon mijn verlengstuk en ik ben het hare'


De kunst is om die ene kapotte sensor zo snel mogelijk bij de klant te hebben. Daarom bezorgen wij, indien nodig, maar liefst vier keer per dag. Als ik dan weer tien van onze busjes tegelijkertijd zie wegrijden, is mijn hele dag goed.”


Feestival!

Met die ongekende service en het uitgebreide assortiment weet Fugo al 85 jaar een trouwe klantenkring aan zich te binden. Het jubileum werd eind juni 2022 uitgebreid gevierd met een tweedaags Feestival, waar vakinhoudelijke demo’s en workshops hand in hand gingen met netwerken en gezelligheid. Jolanda: “Deze mijlpaal wilden we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Wat het extra bijzonder maakt, is dat mijn vader erbij is om het met ons te vieren. Hij heeft nooit officieel afscheid genomen, maar is geleidelijk naar de achtergrond geschoven. Helemaal weg is hij echter nooit. Hij blijft het bedrijf volgen met trots en interesse, al heeft hij de dagelijkse leiding in het volste vertrouwen aan ons overgelaten.”


Kapiteins op het schip

Lisette: “Hij heeft destijds goed aangevoeld dat wij het bedrijf samen kunnen dragen. Jolanda is gewoon mijn verlengstuk en ik ben het hare. Als bloedverwanten hebben we aan een half woord genoeg en dat biedt weinig ruimte aan andere kapiteins op dit schip. We hebben het wel geprobeerd met onze vestiging in Rotterdam, waar een grote leverancier aan boord kwam als aandeelhouder. Op de een of andere manier voelden we in ons hoofd niet meer de vrijheid om te ondernemen.” Jolanda: “We maakten toen ook een snelle groei door, waardoor we soms niet meer wisten met wie we zaken deden. Het was een moeilijke beslissing om Rotterdam af te stoten, want we hebben er een hekel aan als dingen mislukken, maar het was uiteindelijk een goede zet. We zijn geen managers en we willen mensen bij hun naam kennen, dus deze omvang past ons veel beter.”


Ieder z’n talent

Tot slot: wat is het geheim van hun succes, want die 85 jaar is natuurlijk niet iedere onderneming gegeven? Lisette denkt even na. “We weten nooit wat er morgen gebeurt, want steeds zijn er weer nieuwe trends waarop wij snel moeten inspelen. Ik noem nu de energietransitie met de bijbehorende opkomst van elektrische en hybride voertuigen, covid en de gevolgen voor het openbaar vervoer en de schaarste aan grondstoffen en onderdelen. Dat zijn allemaal ontwikkelingen waarop wij moeten anticiperen, zoals wij dat ook in de afgelopen 85 jaar hebben gedaan.”
“En we doen het echt als team, hè”, besluit Jolanda. “Wij zijn toevallig het gezicht van de zaak, maar als wij er niet zijn, gaat alles gewoon door. Ieder heeft z’n talent. Binnen Fugo geven we onze mensen volop de gelegenheid om dat te laten zien en te ontplooien.”


FUGO GOUDA
Nieuwe Gouwe O.Z. 13
2801 SB Gouda
0182 - 69 10 10
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.fugo.nl

Gerelateerde items