Levensduur caravanbanden

Door de Rai, Bovag en ANWB wordt geadviseerd om banden van caravans na zes jaar te vernieuwen.

Ook verzekeraars stellen eisen aan de leeftijd van uw banden.

Waar moet u op letten

  • Bandenspanning: controleer de bandenspanning van de caravanbanden en zet die op de juiste rijspanning. Dit geldt ook voor de auto. Mocht je het voertuig voor langere tijd stil zetten, dan wordt geadviseerd om de bandenspanning hoger te zetten, om zo flatspotting te voorkomen.

  • Profieldiepte: meet op correcte wijze de profieldiepte. Is het profiel onder de 3mm, dan raden wij aan om de caravanbanden te vervangen.

  • Leeftijd: Door de Rai, Bovag en ANWB wordt geadviseerd om banden van caravans na zes jaar te vernieuwen. Ook verzekeraars stellen eisen aan de leeftijd van uw banden.
    De leeftijd van een band kan op de band zelf worden afgelezen. In de zogenaamde DOT-code is productiedatum van de band vermeld. Tot en met 1999 bestaat de DOT-code meestal uit 3 cijfers. Deze cijfers hebben betrekking op de week en het jaar van fabricage; de twee voorlaatste posities geven het weeknummer aan en de laatste positie het laatste cijfer van het jaartal.

  • Gewicht: laat het gewicht van de caravan op een weegbrug wegen. Dan weet je gelijk of de caravanbanden niet overbelast worden. Zie voor de load index tabel welke waarde de band heeft.

  • Beschadigingen: controleer de banden op zichtbare beschadigingen, als er zichtbare beschadigingen zijn ga dan direct naar de dealer.

Voor een uitgebreide check van de caravanbanden, caravan, vouwwagen of camper kan je het beste langs jouw dealer gaan.













Gerelateerde items